Wijk bij Duurstede is een idyllische plaats met een rijke geschiedenis waarover veel te vertellen valt.
Drie perioden springen eruit:
– De Romeinse tijd met de Limes (de noordgrens van het Romeinse Rijk) en het verdwenen Castellum Duristate.
– Onze ‘Gouden eeuw’, toen Dorestad het Rotterdam van de vroege Middeleeuwen was en de grootste handelsplaats van Noordwest-Europa. Dorestad was regelmatig doelwit van Vikingovervallen.
– De Bourgondische tijd toen aan het eind van de Middeleeuwen David van Bourgondië de machtigste bisschop van Europa was.
Voor deze drie perioden zijn vijf verhalenvertellers gekozen die kunnen vertellen over onze rijke geschiedenis. Die verhalenvertellers hebben echt bestaan.
Titus was een vrijwillige hulpsoldaat in het Romeinse leger. Hij heeft het tot onderofficier geschopt. Zijn helm is gevonden in de Lek en is te zien in Museum Dorestad. Hij was waarschijnlijk afkomstig van de Balkan. Bijzonder aan Titus is dat hij het Romeins burgerschap had verworven! Hij kreeg er geen genoeg van iedereen eraan te herinneren dat hij een naamgenoot was van de toenmalige Romeinse keizer Titus Domitianus.
Zwarte Robert was herbergier in Dorestad. Zijn naam is in documenten overgeleverd. Doordat hij veel mensen ontmoette, heeft hij ook veel te vertellen. Zwarte Robert neemt geen blad voor de mond, heeft een eigen mening en discussieert met iedereen die in zijn herberg over de vloer komt: beambten van de prefect, missionarissen zoals Bonifatius, zendgraven en hun mannen (waar je erg voor moest oppassen) of de mannen van Rorik, ruige gasten uit Denemarken en Frisia. Het maakte niet uit, Zwarte Robert dient iedereen van repliek. In die zin heeft Zwarte Robert veel van de kenmerken en eigenschappen van een ‘echte Waikse’.
Katla is een rijke vrouw uit Birka in Zweden. In een beschrijving uit de negende eeuw kunnen we bij uitzondering iets van de sfeer in Dorestad proeven. In die beschrijving komt Katla ten tonele, dochter van een rijke, Friese weduwe uit de Zweedse handelsplaats Birka. Na de dood van haar moeder reisde Katla naar Dorestad om uit het nagelaten vermogen aalmoezen onder de armen uit te delen. Het verhaal vertelt dat arme mensen niet in Birka maar wel in Dorestad te vinden waren. Archeologisch onderzoek in beide handelsplaatsen heeft dat beeld bevestigd. Volgens sommige bronnen gebeurde er een wonder. Als Katla aalmoezen gaf vulde haar geldbuidel zich vanzelf weer.
Rorik was Viking hoofdman, graaf van Dorestad en een Deense Viking van koninklijke afkomst. Zijn familie had politiek asiel gekregen in het Frankische Rijk. Daar is hij waarschijnlijk ook geboren. Vanaf 839 had hij met tussenpozen Dorestad in handen, waar hij ook een tijdje gewoond heeft. Hij was graaf van deze handelsplaats en bovendien was hij hertog van Frisia.
David van Bourgondië was op een gegeven moment de machtigste bisschop van Europa. Dankzij een gezamenlijke inspanning van de Hollandse Kabeljauwen en de Bourgondiërs werd hij tot bisschop van Utrecht benoemd. Er was echter al een andere bisschop: de Hoeksgezinde Gijsbrecht van Brederode. Dat kwam slecht uit. De Bourgondische hertog Filips de Goede overtuigde met zijn zwaard dat David toch echt de enige bisschop van Utrecht was.
Op tal van plekken in Wijk bij Duurstede gaat u deze verhalenvertellers tegenkomen en in veel winkels zijn speciale producten te verkrijgen die hiermee te maken hebben. Bij ons vindt u de Wijkse Molenkoekjes van Rorik en bonbondoosjes met Katla daarop.